Welkom op de site van groep 5!

Dit is de groep van juf Marije en juf Else.

Houd deze site goed in de gaten, hier vindt u leuke nieuwtjes van groep 5.

De eerste week na de herfstvakantie is alweer voorbij.

Afgelopen week hebben we het met rekenen over grammen en kilogrammen gehad. Door de vele keukenweegschalen in de klas konden wij allerlei materialen wegen. Niemand vergeet nu meer dat 1 kg hetzelfde is als 1000 gram. De rekenles die we een dag daarna maakten, ging ook hartstikke goed. 

Ook zijn we nog steeds aan het oefenen met de tafels. We hebben zelfs al deelsommen geleerd. De tafels mogen we thuis nog extra goed oefenen. 

Met spelling hebben wij het over de klankgroepwoorden. Lange klanken en korte klanken. Wanneer moet ik nou een letter weghalen en wanneer toevoegen? 

Voorbeeld hiervan is: 

lopen= Klankgroep is loo, ik hoor oo, dit is een lange klank, dan haal ik er ééntje weg. 

kassa= Klankgroep is ka, ik hoor a, dit is een korte klank, dans schrijf ik de medeklinker dubbel.

 Wij vinden deze regel heel lastig, maar vertrouwen erop dat dit goed gaat komen. 

Met thema hebben we het de komende periode over de Gouden Eeuw. Dit is een heel belangrijke periode voor Nederland geweest. Nederland was toen één van de rijkste landen ter wereld. Veel beroemde mensen leefden in deze tijd. Denk maar aan Willem van Oranje, Rembrandt van Rijn, Michiel de Ruijter, Johan van Oldenbarnevelt en zo zijn er nog veel meer namen. 

We kijken filmpjes, waaruit we leren notities te maken. Deze notities gebruiken we later in het thema. Nieuwsgierig wat voor filmpjes we kijken? Zoek maar eens op: Welkom in de Gouden Eeuw, dan kunt u zelf ook kijken. 

Met PBS werken we aan de groepsvorming. Komende periode hebben we het over dat iedereen anders is en dat dit goed is. We leren onze kwaliteiten kennen, maar ook hoe we moeten reageren in conflicten en om te gaan met niet zulke leuke opmerkingen.